Lina peppar småsystrarna

Linas kvällsbok är en filmatisering av Emma Hambergs romaner med samma namn, i regi av danska Helle Joof. Filmen är precis som böckerna en djupdykning i de yngre tonårens plågsamma pendlingar mellan förnedring och eufori. 

Precis så hemskt och pinsamt var det, fast snarare när jag var 11 - 12 än 15 år. Det var då listor florerade, utseenden betygsattes, de mest vidriga fascistoida åsikter om benstrukturer, näslängder och bröststorlekar var lika vanliga som kommentarer om skolmaten.

Filmen Linas kvällsbok är precis lika uppenbart som den litterära förlagan, ett uppbygglighetens evangelium, en film för unga tjejer att se och varnas av. Budskapet är grundsunt, som lättfil med sockerfri müsli: Tag ingen skit. Var dig själv. Gör inget som du innerst inne inte har lust att göra.

Vi får alltså se scener ur ångestårens innersta skrymslen berättade med ett gott humör och med en genomförd kreativ bildesteeik som emellanåt spär på med kitschiga färger, änglakörer och glorior runt vackra pojkars huvuden.

Förvisso är en 49-årig trebarnsfar inte direkt målgruppen men mitt i det välspelade, småroliga undrar jag ändå inte om det är ett problem med biodukens uppblåsta ickeintima tilltal. Där Emma Hambergs raktpåsakprosa ändå kan läsas i ensamhet under täcket av 13 åringar, tvingas vi här sitta och se på tafatta onaniförsök, nakenspeglingar i sängkammaren där brösten och sexposerna ska kollas, ja där sitter vi med våra obekanta bänkgrannar allt på biodukens enorma yta.

Gester på film blir stora det är ingen nyhet. Antydningar kan fungera bättre.

Och hur länge ska stackars tonårskillar behöva stå ut med att erbjudas två roller: hockeypuckot eller rådjursögda gosegubben. Men Linas kvällsbok höjer ändå nivån på den här klassiska genren något inte minst genom skådespeleriet och humorn även om det är långt kvar till den ofrånkomliga jämförelsen - Fucking Åmål.

                                                 GUNNAR BOLIN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".