Stalinskrapa blir byggnadsminne i Warszawa

Har man sett den glömmer man den aldrig, Warszawas kontroversiella symbol Kulturpalatset. Byggnaden har nu förklarats som byggnadsminnesmärke. Den 42 våningar höga byggnaden uppfördes i mitten av 1950-talet och anses vara den realsocialistiska arkitekturens tydligaste minnesmärke i hela Centraleuropa. Vår korrespondent i Polen Kjell Albin Abrahamson rapporterar om den gigantiska byggnad som polackerna älskar att hata.


Plötsligt tillhör det stalinistiska kulturpalatset i Warszawa samma fina klubb som kungliga slottet Wawel i Kraków eller korsriddarnas medeltida fästning i Malbork. Beslutet framkallar för det mesta positiva reaktioner bland arkitekter och historiker. Visserligen är byggnaden anskrämlig och som all socialrealism tillverkad med alltför mycket jäst i degen, men den har sin fyrkantiga charm och är trots allt en påminnelse om en mörk tid i Europas historia.

Byggnaden var officiellt ”Sovjetunionens gåva till det polska folket”, men det var polacker som fick bygga och bekosta elefantiasbyggnaden med det officiella namnet Kultur- och vetenskapspalatset till Josef Stalins minne.

Beslutet att den 51-åriga Stalinskrapan blivit byggnadsminnesmärke kommer olägligt för den konservativa-populistiska regeringen som vill utplåna de sista resterna av den kommunistiska epoken genom att ta bort statyer och döpa om gator som slank igenom den stora utrensningen i början av 90-talet. Nu får Kulturpalatset vara kvar och inga förändringar tillåts utan konservatorernas medgivande. Nu talas till och med om att den monumentala byggnaden ska föras upp på Unescos världsarvslista.

Kulturpalatset är som en liten stad. I den 230 meter höga byggnaden på 123 000 kvadratmeter arbetar inte mindre än femtusen människor på alla de teatrar, biografer, museer och andra institutioner som härbärgeras i byggnaden. Det sägs att just de femtusen människorna är de lyckligaste warszawaborna eftersom de är de enda som slipper se den hiskeliga byggnaden utifrån hela dagarna.

Kjell Albin Abrahamson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".