Lappland inspirerar författare

Att Tornedalen är ett litterärt centrum vet alla som läst Mikael Niemi och Bengt Pohjanen, men även Lappland kommer starkt, inte minst internationellt. Det har Annika Sherwin noterat.

Den engelska författaren Jenny Diskis självbiografiska roman På tunn is - en resa till Antarktis gick som radioföljetong förra året. I vår kommer hennes nya reseskildring Den motvillige resenären ut på svenska, i den reser hon till Lappland för att uppleva mörkrets stillhet, Diski hade tänkt sej lugn och ro i en enslig stuga ute i ödemarken men istället blev det olika vildmarksäventyr arrangerade av Kirunas turistbyrå.  

Och reser till Lappland gör även den amerikanska författaren Vendela Vidas som i sin nya roman, ”Let the northern lights erase your name” ger sig i väg från New York till Lappland för att leta reda på sin pappa, en samisk präst. För henne är Lappland just så sällsamt och exotiskt som det måste te sej för en New York bo. Vildmarken både lockar och skrämmer…

Så glöm Provence eller Paris också för den delen, nu är det Lappland som gäller…

Annika Sherwin

annika.sherwin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".