Kylie och Kate hyllas på museum

I London har två nya utställningar väckt debatt - redan innan de har öppnats. Frågan är om de stora museerna verkligen ska ägna sig åt så populistiska saker som fotomodeller och popsångerskor.

LONDON. Australienska Kylie Minogue är av de mest populära sångerskorna i sin genre i Storbritannien. Nu blir hon också den första artist som får en egen utställning på anrika Victoria and Albert Museum i London. Tidigare har visserligen Elton Johns fantasifulla scenkläder visats, men den här gången är det en uställning som handlar om hela hennes karriär - från hennes debut i en tv-såpa till dagens gigantiska konserter.
  Och detta förfärar kulturkritikerna, åtminstone en del.  
  Brittiska tidningar skriver redan innan utställningen har öppnats att det finns klagomål och protester. Den brittiske konstkritikern Stephen Bayley säger till The Independent, att han är kluven till utställningen, åtminstone om den bara ska ses som en hyllning till Kylie Minogue.
  Liknande reaktioner kanske ansedda National Portrait Gallery har att vänta. I mitten av månaden öppnas uställningen ”Face of Fashion” som sätter brittiska supermodellen Kate Moss i centrum. Utställningen beskriver hur hennes karriär tog fart i slutet av 80-talet och hur hon blev intimt förknippad med tunna modeller som missbrukar heroin.
  Museérna hoppas kunna locka en ny, yngre publik som inte brukar komma.
  Tidningen The Times skriver på ledarplats att det inte är konstigt att utställningarna leder till vissa klagomål - men tycker att just det faktum att ovana besökare nu kanske gör slag i saken är värt mycket. We are all for it, skriver tidningen.

Maria Eksedler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".