SCB: Allt färre män läser böcker

Återigen har det visats sig att antalet män som läser böcker blir allt färre. När momsen sänktes 2002 ökade läsningen lite men det var tillfälligt. Det här berättar Statiska Centrabyråns undersökning om våra levnadsförhållanden.

Men bokläsning är mycket styrt av ålder och då gäller det båda könen. Sedan början av 80-talet har unga män och kvinnor minskat sin bokläsning med över 10 procent.

Det mest anmärkningsvärda är nog ändå att det blir fler och fler män som överhuvudtaget aldrig läser böcker. Andelen har ökat från 22 till 31 procent de senaste tjugofem åren. SCB:s mätning visar att 15 procent av kvinnorna aldrig läser böcker men den siffran har varit konstant under samma period.

En som inte är sen att reagera på statistiken är folkpartisten Cecilia Wikström, vice ordförande i kulturutskottet. I ett pressmeddelande säger hon att det är ”djupt oroande att allt färre unga männiksor läser.” Och Cecilia Wikströmtar tillfället i akt och återlanserar sitt omdebatterade förslag om en litteraturkanon som en tänkbar åtgärd.

                                                             Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".