Kris på Danmarks Radio

Det blåser häftiga stormar kring Danmarks Radio, som är landets största kulturinstitution. Det är utgifterna för det storslagna bygget av ett nytt radio-tv-center som skenat och den politiska oppositionen och regeringen är ense. Felet är helt Danmarks Radios eget:

Inget snack. Danmarks Radios ledning har ansvaret för den väldiga krisen, sade kulturministern Brian Michelsen häromdan. Den satte 1999 satte igång bygget av den s k radio-tv-byen ute i Örestad i utkanten av Köpenhamn och har totalt mist kontrollen. Och sannerligen, klagomålen över de ekonomiska problemen för public service-företagen på hemmaplan i Sverige är dvärgalåt jämfört med proteststormarna i Danmark. Drygt 3 miljarder SEK skulle prestigeprojektet få kosta. För prestigeprojekt är det. I centrum står inte minst en exklusiv konserthall, sannolikt dyrast i världen om byggkostnaden slås ut per sittplats. ’

Första larmet kom 2004. 300 miljoner kronor. Året efter byttes både generaldirektör och styrelse ut. I december förra året beräknades överdraget till en miljard. Och så, ett par avskedade ekonomi- och planeringsdirektörer och bara två månader senare; ytterligare 700 miljoner. Totalt alltså nästan 2 miljarder SEK i budgetöverdrag. Medierna har under veckoslutet delvis frossat i detaljexempel på hur det slösats på bygget. Regeringen vägrar ge extra eller gå med på licenhöjning. Hela det s k public service-kontraktet kan komma att omförhandlas. Att låna pengar tycks vara enda chansen och spara. Mindre pengar till program. Framtidsplaner läggs på is. Avskedanden. Försäljning av i varje fall konserthuset. Allt övervägs. Och Danmarks Radios ledning har tid fram till i mars att tala om hur företagets största kris hittills skall hanteras.

                                                    Bengt Lindroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".