Plex - musikteater i Köpenhamn

I den danska huvudstaden Köpenhamn har man länge haft en stor operascen och en mindre som konkurrerar med hjälp av en annorlunda attityd till det experimentella, till det publika tilltalet. Men precis som i Stockholmsrelationen Folkoperan - Kungliga operan har situationen i Köpenhamn förändrats under åren. Med det nya stora operahuset och deras annexscen har den alternativa scenen Den anden opera valt ett nytt namn och en ny repertoar.

Köpenhamns nya musikteater Plex inleder säsongen med en föreställning om människans masker och ritualer, en kulturell kakafoni som är tänkt att slå rakt mot åskådarens solarplexus. En målsättning som teaterchefen Sanne Bjerg är mycket nöjd med.

-Det är ju i solarplexus som alla nervtrådar löper samman och vi vill att vår musikteater med sitt mångtydiga namn ska vara en nervig mötesplats där vi kan utforska vår komplexa samtid, säger Sanne Bjerg.

Det var i somras som Den anden opera, som ligger alldeles vid Ströget i hjärtat av Köpenhamn, bytte namn till Plex-musikteater därför att man i skuggan av det nya stora operahuset inte vill framstå som bara ”en annan opera” utan ha en ordentlig egen identitet och där repertoaren inte ska bestå av gammal operakonst utan av nya genreöverskridande musikdramatiska verk, gärna av interaktiv och experimentell karaktär, en modern scenkonst som förhoppningsvis också ska locka den unga publiken till sig.

Ett exempel på denna nya form av musikteater är den föreställning som nu i februari inleder vårsäsongen på Plex: Kald! Et maskeret ritual heter den och titeln syftar på de rituella rop som kallar på uppmärksamhet och lockar djuren till sig - och kanske människorna till teatern. Till sin hjälp har musikern Birgit Lökke en egen samling ovanliga instrument, bland annat världens största koskälla, som hon gnider fram toner ur.

Birgit Lökke om hennes koskälla:

- Det er en samling av helt specielle instrumenter, specialtrummor och verdens störste koklokke…

Kald heter den föreställning som den 15 februari inleder vårens repertoar på den nygamla musikteatern Plex i Köpenhamn, den teater som till i somras hette Den anden opera och där tidigare Jonas Forssell var chef.

Lars Lönroth

lars.lonroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista