En annan bild av Turkiet

På den internationella filmfestivalen i Berlin har de italienska bröderna Taviani chockat publiken med sin nya film, en våldsam skildring av folkmordet på armenierna i östra Turkiet kring 1915. Ännu har ingen officiell reaktion kommit från turkiska myndigheter i denna mycket känsliga fråga. Men för att bättra på Turkiets internationella rykte så planeras nu en ny turkisk storfilm.

Det turkiska produktionsbolaget bakom den uppmärksammade spelfilmen ”Vargarnas dal” planerar en ny långfilm för att få världen att diskutera Turkiet för något annat än folkmordet på landets kristna grupper i början av 1900-talet. Medan ”Vargarnas dal” handlade om det nutida kriget i Irak med amerikanerna som skurkar och en turkisk hjälte utspelar sig den nya filmen under andra världskriget. Den ska heta ”Ambassadören” och handla om Behic Erkin som var Turkiets ambassadör i Paris 1940. Erkin räddade närmare 20 000 turkiskättade judar undan förintelsen och såg till att de fördes i säkerhet till Turkiet. Projektet har fått den turkiska statens stöd och omfattar också en bok och en dokumentärfilm. En av filmens producenter, Mehmet Celebi, säger till Turkish Daily News att nu när islam och Turkiet attackeras är det viktigt med en film som visar att det var en turkisk muslim som vägrade tiga om det omänskliga som hände i hjärtat av Europa.

                                                             Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista