Hur ska teatrarnas bidrag sänkas?

Imorgon fattar Statens Kulturråd beslut i en fråga som har orsakat heta debatter sen den 21:a december. För det var då regeringen beslutade att sänka bidragen till flertalet av landets scener och teatrar. Anledningen var att regeringsrätten i somras gav teatrar rätt att göra avdrag på all moms de betalar. De skulle också få tillbaka all moms som de betalat in dom senaste fem åren retroaktivt.

Det handlar om stora pengar, hundratals miljoner kronor tillbaka till landets sceninstitutioner. Men en del av de här pengarna, 55 miljoner kronor, beslutade staten att behålla - genom sänkta bidrag. Kulturnytts Tina Åkesson försöker reda ut begreppen.

Beslutet som Kulturrådets styrelse ska ta imorgon gäller hur de sänkta bidragen ska fördelas på de olika institutionerna. Frågan är oerhört komplicerad. Men i det stora hela handlar det om att när beslutet kom, dagarna före jul, var det många som reagerade bland annat på att det kom så sent. Många teatrar hade redan hunnit göra sin budget för i år, med tron att de skulle få behålla momsmiljonerna.

Beslutet har också debatterats för att många tycker att det är orättvist. Till exempel så får de som fick tillbaka sina pengar före den 21 december behålla dem. De slipper alltså sänkta bidrag. Per Svenson på Kulturrådet säger att det här är ett regeringsbeslut och inget som de kan ändra på imorgon.

- Vi kan ju konstatera att den här gränsen har ställt till en del besvär för institutionerna. Men det ingår i det uppdrag som vi har fått, så vi får naturligtvis rätta oss efter det.

Något annat som har kommit fram, nu när Kulturrådet har förberett morgondagens beslut, är att det i värsta fall kan sluta med att vissa institutioner får sänkningar med ännu större belopp än vad de fick tillbaka på momsen. Staten ger nämligen inte bidrag till institutioner om inte kommun eller landsting också gör det. Det sluts ett slags avtal där staten säger ungefär att ”om ni bidrar med så mycket, så skjuter vi till så mycket”. Det här innebär att kommuner som anser att de borde få sin beskärda del av momskakan, också kan välja att sänka sina bidrag. Och ja, då sänker staten sitt bidrag ytterligare, för att matcha kommunens sänkning enligt det ovannämnda avtalet. Det är i alla fall praxis, förklarar Per Svensson.

- Huvudregeln är att om huvudmannen sänker sitt bidrag, vilket ju kan vara av andra skäl än momsen, så ska staten följa efter. Men allt det här har uppmärksammats ganska sent i den här momsdiskussionen. Och det är inte så enkelt att man bara per automatik kan tolka det här som en bidragsänkning. Vi måste veta mer om huvudmännens motiv helt enkelt.

                                                          Tina Åkesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista