Dreamgirls går som tåget

I morgon är det svensk premiär för amerikanska filmen Dreamgirls, som bygger på scenmusikalen med samma namn som i sin bygger på berättelsen om Diana Ross och The Supremes, här då kallad The Dreams. För manus och regi står Bill Condon som tidigare med framgång tagit musikalen Chicago till vita duken och i rollerna se vi bland andra Beyoncé Knowles och Eddie Murphy. Måns Hirschfeldt recenserar.

Det som i mina ögon gör Dreamgirls till en så lyckad film är att den undviker att grotta ner sig i det biografiska - visst det kan handla om Supremes - men filmen lägger mer krut på att fånga en tid än den berättar om enskilda personer. Och även om musikalmusiken inte alltid kan mäta sig med 60- och 70-talets orginallåtar så finns det en poäng i att man gör en tolkning av musiken och historien snarare än att sträva efter största möjliga autenticitet, vilket nog vore ett hopplöst projekt.

Och här finns också nummer som stolt står på egna ben och när debutanten Jennifer Hudson (som spelar den i trion som blir utstött) har värmt upp, då är det som att bli påkörd av soultåget.

                                                           Måns Hirschfeldt

                                                     mans.hirschfeldt@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista