Barnförbjuden dockmusikal: Avenue Q!

I helgen var det premiär på den amerikanska musikalen Avenue Q. Det skedde på Maxim i Stockholm och det är faktiskt Skandinavienpremiär på den här flerfaldigt Tonybelönade berättelsen och dessutom första gången som den sjungs på ett annat språk än engelska. Per Feltzin såg den här barnförbjudna varianten på dockor á la Mupparna - för det är dockor som sjunger.

Dockorna sjunger, dockorna dansar, skriker och våndas - och dockorna har våldsamt sex mitt på scenen. Så det är barnförbjudet - fast på ett städat, lite amerikanskt prydvuxet sätt. 

Det är alltså en helt ny musikal med premiär för fyra år sedan i New York. Robert Lopez och Jeff  Marx har gjort en klassisk pastisch på amerikanska musikaler i allmänhet och dockteater i tv i synnerhet. En avkrok i New York, en gatstump där hyrorna och standarden är lika låga, där ’30-plussarna’ hamnat i väntan på att karriären ska ta fart eller att den definitivt ska ta slut. Här skämtar man om porrsurfande på internet och att vi alla, faktiskt, är rasister. Men amerikanska grova skämt är sällan lika spetsiga som europeiska. Det är roligt, absolut, men det kunde ha varit ännu fräckare, och ännu lite fler skämt som fastnar i halsen.

Den stora behållningen är i stället de sju artisterna själva och att musikalformen i sig är så annorlunda. Huvudrollsinnehavarna Jakob Stadell, Cecilia Wrangel och Fredrik Lycke sjunger och spelar minst två olika dockor och det är blixtsnabba byten, eleganta manövrar med dockorna och hela tiden med sångröster som är välbalanserade och uttrycksfulla. De står alltså där, svartklädda bredvid dockorna som de sköter med händer och armar, men de buktalar inte, de sjunger och gestaltar med rösten.

Ser man dem på bild ser det lite lätt fånigt ut. Ser man dem på scenen är det det naturligaste i världen.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Regi och koreografi: Jan Åström och Roger Lybeck. Översättning: Ulricha Johnson och Staffan Götestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista