Momspengar - Kulturrådet kritiserar regeringen

I följetongen kring den komplicerade frågan med avdragsrätten för moms för drygt fyrtio sceninstitutioner runt om i Sverige så kom i går Kulturrådet med sin rapport om hur bidragen ska fördelas. Där täcker Kulturrådet nu upp för de sänkta bidrag som många teatrar annars hade drabbats av. Och Kulturrådet ger också rejäl kritik mot hur regeringen skött frågan. 

Bakgrunden är att i juni förra året bestämde regeringsrätten att landets teatrar och operor skulle ha full avdragsrätt för sina momsutgifter och att pengar skulle betalas ut retroaktivt.

Men den 21 december meddelade regeringen att momsåterbetalningen skulle neutraliseras via bidragen, alltså - att man skulle sänka bidragen med lika mycket som teatrarna fått tillbaka på momsen och det skulle bara gälla de som inte hunnit ansöka om återbetalning före den 21 december.

I sin rapport är nu Kulturrådet starkt kritiskt mot regeringen, de skriver citat ”det slumpmässiga utfallet .... Är oskäligt” slut citat. Och Kulturrådet har försökt anpassa bidragen så att de drabbade institutionerna ska få samma bidrag som 2006.

Flera institutioner säger att de nya beskeden innebär en betydlig lättnad men det finns fortfarnde kritik bland annat från organisationen Svensk scenkonst som anser att uppräkningen inte är i nivå med vad man kunnat vänta sig.

Negar Josephi

negar.josephi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista