Tortyrscener i amerikansk TV-serie

Den amerikanska TV-kanalen FOX har beslutat att skära ner på tortyrscenerna i sin populära serie ”24” som också visas i Sverige. TV-serien har beskyllts för att göra tortyr mer acceptabel, men det är inte på grund av den kritiken man gör sina förändringar, utan för att tittarna har tröttnat. Sten Sjöström rapporterar från New York

Efter en snabb tortyr med bl a ett skott i knät kan agenten Jack Bauer, spelad av Kiefer Sutherlund, pressa fram vem som ska bli terroristernas nästa offer och han lyckas därigenom avvärja ytterligare ett terrordåd, så är det i stort sett i avsnitt efter avsnitt.

Före den elfte september förekom tortyrscener relativt sparsamt på amerikansk TV och det var nästan alltid skurkarna som ägnade sig åt det. Efter elfte september har det exploderat och nu är det hjältarna typ Jack Bauer som konsekvent bryter mot Geneve-konventionen och andra regler.

Det här leder till att den moraliska rågången suddas ut och att den allmänna opinionen gradvis vaggas in i att tortyr är något acceptabelt, säger kritiker som människorättsorganisationer och föräldragrupper i USA. Det är alltså inte den gamla vanliga debatten om våld i största allmänhet på TV.

Även bland militärer finns en olust...

Tony Lagouranis som varit förhörsledare i Irak säger att de tog intryck från filmer och TV om vilka metoder som skulle användas i förhören.

Keifer Sutherland, som alltså spelar agent Jack Bauer i 24, försvarar tortyren med att serien visar att Bauer själv far illa på olika sätt av att tortera, dock inte mer än att han ständigt är villig att fortsätta, kan man ju tillägga.

TV-kanalen FOX har nu i varje fall meddelat att man ska skära ner på tortyren, inte på grund av kritiken som man säger är överdriven utan på grund av att tittarna har tröttnat. Frågan är förstås om det är så lugnande, tittarna tycker att det börjar bli lite uttjatat med tortyr - och vill ha några nya kickar istället.

Sten Sjöström

sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista