Lyrik som dramatik på teater Galeasen

”1+2 Trilogin”, så har teater Galeasen i Stockholm kallat sitt senaste projekt. Två monologer och en dialog ska det bli – där tre olika dramatiker står för varsin text. Och i måndags kväll var det premiär för de två monologerna; ”Gabriel”, skriven av Martina Montelius, regisserad av Eva Molin och ”Beatrice”, skriven av Clara Diesen med Mats Flink som regissör. På scenen, först Leif Andrée, sen Anna Wallander. I publiken, Anneli Dufva.

Gabriel. Han vankar omkring i ett ljusblått rum. Han är klädd i bruna byxor och brun polotröja och ett mönstrat köksförkläde av dammodell. Han lyfter sin ena arm och stödjer sig mot väggen, hänger lite i sin egen tyngd. Kroppen stor. Han spelar musik i en bärbar bandspelare  (ill)  och så sätter han sig på en stol med en bunke i knäet och skalar potatis. Himmel och jord. Och Leif Andrée, denne skådespelare som bultar av liv, som ser rakt på publiken, torkar lite svett ur pannan och säger ”Kan någon härinne göra om mig till en riktig människa?”

Då har han koncentrerat tagit sig igenom Martina Montelius öppet poetiska och associationsrika monolog – burit Gabriels instängdhet och upplösta jagkänsla nästan ända fram till den dagishämtning, som är hans mått på tid. Han har låtit oss förstå hur Gabriel skrapat loss sitt eget ansikte, men ändå rör sig bland människorna – de som inte tänkte på att ”inte bara kroppen sitter fast i sig själv, utan också personligheten”.

Det är rysligt bra i det lilla formatet, helt enkelt.

Och det är spännande som projekt att låta just den sorts dramatik som ligger nära lyriken få röra sig fritt i teaterrummet.

Något som ju gäller även Clara Diesens monolog, Beatrice. Den är visserligen svagare, men också därför skörare. En mor och en dotter, en död. Filmbilder projiceras på väggen och en barfota Anna Wallander i prickig klänning sliter som ett djur för att bulta igång livet också i denna text. Men det vill sig inte riktigt, även om Tobias H Ståhls rena scenografi och fantastiska ljussättning skapar några skimrande bilder även här.

Den 29 mars ska de mötas, Gabriel och Beatrice, i en dialog skriven av Björn Runge – i trilogins tredje del. Jag ser fram emot det.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista