Norsk textil på Röhsska museet

På form- och designmuseet Röhsska i Göteborg ställer man just nu ut textil från Norge. Norsk textiltriennal visar upp hela 41 konstnärer och nästan lika många uttryck. Per Feltzin har sett utställningen.

Jag tränger mig verkligen in i samlingen. Tätheten är både bedövande och rik - en spretig utställning.  

Men de skulle ha behövt ett mycket större rum. Till exempel finns där Janne Nes fem stora akvarellmålade silketyger, som hänger efter varandra. De visar en svart sotig sten i ett rött vresigt eldhav. Ensamma i ett stort rum med en liten fläkt på så att de rör sig, hade det här tredimensionella verket fått kontakt med sin betraktare. Nu står där några klänningar framför - roliga, som Gunda Aarhus aftonklänning sydd av tomma silverfärgade tre-liters vinkartongspåsar.  

Det blir så - i det här myllret är det komiken som märks mest. Som den stora labyrinten på väggen. Herrsällskap heter Sidsel Palmströms verk som består av hundratals små spetsiga koner gjorda av slipsar.  

Eller Handy av Lillian Eliassen - en vit ullfingervante med en tumme som blir en hammare. De övriga fingrarna blir bland annat en napp, en visp och ett hjärta.  

Eller ett slags lapptäcke som Inga Blix gjort av 14 ullpolokragar i olika färger och former. Vilka sorts herrar kommer att sticka upp ur täcket och i vilket halshål? (detta kan tas bort vid kortning) 

Ni hör - de större ’konstverkstankarna’ förvinner och leendet klarar sig bättre. Fast på vägen ut hittar jag en liten djup tavla med femton kvinnor som svävar innanför en plexiglasram. Lise Simonnaes Jag vet en dejlig have får mig att fundera länge. Kvinnorna är som fjärilar hos en samlare. Ska de just bli fastnålade eller har de precis befriat sig från nålarna, på väg att sväva bort?

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista