Vem äger världen?

Mats Arvidsson konstaterar att det blåser kring Saltön.

Jag läste i Aftonbladet att SVT har varumärkesskyddat namnet ”Saltön”, vilket bland annat innebär att författaren Viveca Lärn måste be om TV:s tillstånd om hon skulle vilja använda namnet i sin nästa bok om Saltön,  vilket i sin tur har gjort henne litet sur, eftersom det faktiskt är hon som har hittat på alltihop från början.

Men SVT:s dramachef tycker inte det är något konstigt, han anser sig som medägare. ”Viveca skapade världen och vi har skapat TVserien” säger han.

Då tänkte jag så här: Om TV hade en serie som hette ”Världen” och skyddade det namnet, och sedan Gud skulle få för sig att skapa en ny värld, eftersom den gamla håller på att ta slut, då skulle han alltså vara tvungen att be TV om lov först. TVs dramachef skulle inte känna sig ett dugg obekväm i den situationen ”Gud skapade världen, men vi skapade TVserien”. Förresten ser jag att Sveriges Radio har skyddat namnet Sommar.

Watch it, lilla Ida.

                                                           Mats Arvidsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista