Var är Asplunds ritningar?

Det är inte bara konst som är eftertraktat på auktionshus och gallerier världen runt, stora arkitekters orginalritningar betingar också höga belopp och verkar därmed sakta försvinna ur våra offentliga arkiv.

Det var i förrgårkväll på arkitekturmuseum. En presentation av ombyggnaden av Gunnar Asplunds stadsbibliotek i Stockholm och då säger stadsarkitekt Per Kallstenius:

- Förresten så finns inte orginalritningarna till stadsbiblioteket i våra arkiv längre.

Nähä. Sveriges internationellt sett mest betydelsefulla 1900-talsbyggnad. Där finns inte orginalritningarna i våra arkiv längre. När jag kollar upp det hela visar det sig att ur arkitekturmuseums samlingar försvann de redan i mitten av åttiotalet, i en segsliten tvist mellan Asplunds arvingar och museet där arvingarna till sist sålde de deponerade ritningarna som nu finns på Museum of modern art i New York.

Till detta kan läggas att våren 2006 upptäckte Stockholms stad att viktiga delar av Asplunds orginalritningar var också borta från deras arkiv också

”Saker försvinner inte ur stadens arkiv” säger Per Kallstenius. Så vad ska man tro: Lånade eller stulna? Vem vet. Klart är att arkitektritningar är högvilt på marknaden.

                                                                  Gunnar Bolin

                                                           gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista