Krisen på Finlands Nationalopera

I förra veckan avgick chefsdirigenten vid Finlands Nationalopera Mikko Franck - i protest mot operahusets ledning. Nationaloperan har sedan 1970-talet stått fadder för vad som ibland kallats det finländska operaundret; idel premiärer för internationellt uppmärksammade verk av namn som Sallinen, Kokkonen, Rautavaara och många andra. Men Nationaloperan är i kris, ekonomiskt, förvaltningsmässigt och konstnärligt.

Mikko är bäst. Vi vill ha Mikko tillbaka. Ropen från protesterande operanställda i Helsingfors har skallat efter att chefsdirigenten Mikko Franck, i praktiken Finlands nationaloperas konstnärliga ankare, sade upp sig förra onsdagen. Hans avhopp är en tablå i ett större oavslutat drama där ledarskribenter och kommentatorer gottar sig i liknelser från operascenens värld; trassliga intriger, lömsk maktkamp, oväntade entréer, folk som försvinner i kulisserna. 2006 konstaterades ett kraftigt budgetöverdrag.

Eftersom operahuset senare i år ända hålls stängt två månader för renovering ansågs det smart att också permittera personalen under två månader. Fast, förstås, det dröjde ända till i förrgår innan de sex högsta cheferna, efter påtryckningar, också gick med på att avstå: en månadslön. Nyligen drev så kulturdepartementet fram fler nedskärningar: bara fem speldagar i veckan t ex., men lika många premiärer som förr. Hopplöst läge, menade då Micko Fanck, gav upp och ondgjorde sig inför medierna över maktkampen mellan förvaltningsdirektören Pekka Kauranen och egentliga operachefen Erkki Korhonen.

För att hålla de bråkande högsta cheferna i schack har nu kulturminister Tanja Saarela beslutat att ställa dem under styrelsens direkta uppsikt, i väntan på en ny organisation. Den ideala chef som efterlyses lär vara en konstnärligt upplyst despot. Fast det är riksdagsval om snart tre veckor i Finland. Så det blir kanske en ny regering som får till uppgift att jaga bedrövelserna ut ur Finlands nationaloperahus, det som för inte så länge sedan sågs som det mest lysande och spännande i hela Norden.

                                                           Bengt Lindroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista