Nevanti porträtterar fyra hemlösa

1999 gjorde dokumentärfilmaren Kirsti Nevanti En släkting till älvorna, om sångaren Freddie Wadling och imorgon är det premiär för hennes nya film Om morgondagen vet man aldrig Under flera år har Nevanti följt fyra hemlösa människor och vi får se hur vardagen och verkligheten ter sig för dom. Negar Josephi har sett Om morgondagen vet man aldrig.

”Vi hade ett jättebra liv. Varje helg åkte vi ut till vårt lantställe”, det säger Pontus. Han minns tillbaka till den tiden då han hade ett hem. Tillsammans med sin fru ägde dom en firma, våning på Östermalm i Stockholm och sommarställe på Lidingö. Men en dag förlorar han allt och blir hemlös.

Kirsti Nevantis film ger en ny bild av Stockholms hemlösa. Här ser vi inga politiker, socialarbetare eller välgörenhetsmänniskor som får uttala sig om personerna i filmen. Det innehåller väldigt lite fakta om hur saker och ting påstås vara eller är i siffror. Här tycker inte filmaren synd om personerna: det är väldigt tydligt att Kirsti Nevanti inte skiljer sig från dessa karaktärer.

I fyra år har hon filmat Pontus, Marina, Markku och Kjelle människor som varit helt vanliga inga psykisksjuka men som har blivit eller varit bostadslösa i Stockholm. Vi får följa Pontus som gör en resa från åtta år på gatan till att bli en KTH elev och vara med på galor för hemlösa på TV3. Får tidningsrubriker som ”f.d. hemlös blir KTH elev”. Marina som en gång i tiden var tillsammans med Pontus bor kvar i samma arbetarbarack som hon en gång i tiden delade med honom. Totalt skyddslös bor hon därinne ibland utan värme men det är också allt hon har. På dagarna samlar hon skrot och försöker vakta sin byggfutt.

I nästan två timmar visar Kirsti Nevanti oss på ett mycket sympatiskt sätt hur dessa hemlösa människors vardag ter sig. Hon vänder och vrider inte på historien utan hon visar oss det som händer på ett mycket påtagligt sätt. Om inte hemlöshet har varit ens mardröm tidigare så blir det det efter den här filmen.

                                                              Negar Josephi

                                                        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista