Stalin i 40 delar

En ny tv-serie skapat debatt i Ryssland. ”Stalin live” heter den och handlar om den sovjetiske diktatorns sista år. Serien vill visa att tiden lika mycket som mannen bar skuld till förtrycket, de omfattande utrensningarna och morden. Men många är missnöjda med tv-serien.

- Det är en modern bild, men jag har slutat titta, säger Stanislav Abchadze, som är amatörhistoriker och särskilt intresserad av Sovjetledaren Josef Stalin. Stanislavs åsikt om ryska tv-bolaget NTV:s senaste serie i 40 delar om Stalins sista månad i livet är typisk för en sida i debatten tv-serien skapat.
 ”Stalin live” som den heter med det engelska ordet har sänts tre kvällar i veckan på bästa sändningstid. Men mottagandet har inte varit entusiastiskt och publiksiffrorna sviktar.
 - Jag har studerat den där figuren, säger Stanislav som bor i södra Ryssland där tiotalet av Stalins dashor, sommarresidens finns. Stanislav har sovit i Stalins sängar, spelat på hans biljardbord och enligt hans uppfattning är Stalins storhet att vinna Andra världskriget. Och han hävdar att det spelar ingen roll vilket imperium som ska skapas så krävs det en stark ledare, som Stalin eller Djingis Khan eller Ivan den förskräckligen. Baksidan är alla offer, men det får man bara räkna med.
  Tv-serien har skapats av Grigorij Loubomkirov, som blev känd för sin satiriska dockserie, ”Kukly”, som häcklade ryska ledare och där både Jeltsin och Gorbatjov förekom. Serien finns inte längre och det är ont om den typen av politisk satir i rysk tv.
  I Stalin live får vi se en mer tvivlande diktator som i februari 1953 ångrar en hel del av sina missgärningar och hemfaller till religiösa grubblerier. Allt ska ha berättats av Stalins dåvarande livvakter, liksom andra som fanns runt diktatorn då. Serieskaparna påstår att de byggt allt på historiska fakta.
  Men de ryska recensenterna har inte varit nådiga. Dels har invändningar gjorts mot historieskrivningen dels har serien dömts ut som outhärdligt tråkig. Att Stalin väcker starka känslor och intresse visar de första tittarsiffrorna som låg på nära 20 procent. Men efter hand har intresset falnat, precis som Stanislav tittar färre ju närmare slutet det kommer. Och slutet blir Stalins död.
  Seriemakarna planerar redan en fortsättning med tiden under Leonid Bresjnev som förståss ska heta Bresjnev live. Sen om perestrojkans 80 tal under Michail Gorbatjov som sägs få titeln Gorby live.
  Och tv-bolaget är så nöjda med Stalin Live att de vill låta den kandidera för en Emmy.

Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista