Nollywood bojkottar Ouagadougou

Afrikas främsta filmfestival, ”Fespaco”, har öppnat för sin 20:e biennal, i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. 200 filmer kommer att visas under en vecka, dom främsta från hela kontinenten.

JOHANNESBURG. Afrikas filmindustri befinner sig i konstant kris, och det är inte många filmer som senare kommer att visas på dom europeiska festivalerna. Men ”Fespaco” spelar en viktig roll, i att ta till vara och utbilda afrikanska filmare. Som ofta har som motiv i sina filmer, klyftan mellan Afrika och västvärlden och klyftan mellan gammal tradition och det moderna samhället.
  I Ouagadougou finns också en nystartad filmakademi, startad av regissören Gaston Kabore, som vann den Gyllene Hingsten för tio år sedan, och som nu vill hjälpa fram nya filmare, och också utbilda hela filmteam.
  Den stora uppstickaren i filmindustrin i Afrika, är Sydafrika som vunnit flera internationella priser på senare år, bland annat med ”Tsotsi” och ”Drum”, men Burkina Faso håller ännu ställningarna, främst eftersom dom flesta filmerna är franskspråkiga.
  Men ett land som inte finns representerat i Fespaco, är den tredje största filmproducenten i världen, Nollywood – Nigerias filmindustri. Enkla filmsåpor, som produceras snabbt och säljs över hela kontinenten. Efter att ett tidigare år blivit fnysta åt, har Nigerias filmmakare hållit sig borta. Dom kan syssla med sin konst för ingen, medan vi tjänar pengar på film för alla, blev avskedsorden i förra biennalen.

Vincent Dahlbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista