Reportagemåleri på Edsvik Konsthall

Lars Lerin är en av våra mest uppmärksammade och uppskattade akvarellmålare, känd inte minst för sin förmåga att skänka ett magiskt skimmer åt några vanliga hyreslängor i exempelvis värmländska Munkfors, där Lars Lerin föddes 1954. Men det är också en konstnär som reser runt mycket i världen, det märks på hans utställning just nu på Edsvik konsthall i Sollentuna, där Karsten Thurfjell har varit

Ja, det värmländska akvarellgeniet visar en rastlös produktivitet som imponerar. På Edsvik visar han verk från dom senaste åren, från Lofoten, Värmland, Jordanien och Indien - plus foto, grafik, skulpturer och böcker. Nej, Lars Lerin ligger inte på latsidan, och han brukar ju inte dölja att det är arbetet som håller honom på rätt sida sammanbrotten.

Men det är akvarellerna som spelar huvudrollen – på utställningen ser man hur besökarna liksom sugs till färgsjoken i dom stora målningarna. Bilder som berättar på ett riktigt klassiskt vis var konstnären stått och tittat. Det är ett slags reportagemåleri faktiskt, en rapport om dom oerhörda mängder skräp som samlas i New Delhis utkanter, eller alla detaljerna på varje jordansk balkong längs ett av Ammans bostadskomplex.

Och i varje bild, mitt i färgsjoken vilar också en text, konstnärens dagboksanteckning. Så att man samtidigt kan läsa hur han mår när han arbetar med den där bilden. Det vore alltså en underdrift att kalla Lars Lerins konst ”litterär”, eller ”berättande”. Det är bara det att den ändå inte är det först och främst. Först och främst är det suget i motiven. I det fula men trösterika neonljuset från en bensinmack, nånstans i någon smällkall vinter, eller den brutala skönheten i det rödbrungrå innanmätet i en nordnorsk fiskkonservfabrik som man spolar rent efter dagens arbetspass.

Där ligger hoppet – i dom där vattenfyllda färgerna som torkat upp.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista