Inger Zielfelt - en lysande teaterhistoriker

Teaterhistorikern Inger Zielfelt är död.  Hon var under större delen av sitt yrkesverksamma liv knuten till Dramatiska Institutet och blev professor där. Under en lång period föreläste hon också på teatervetenskapliga institutionen i Stockholm.

Det är något märkligt med stora pedagoger. Få betyder så mycket för så många som de stora pedagogerna, men ändå blir de sällan kända eller omtalade.

Och Inger Zielfelt, teatervetare och med tiden professor vid Dramatiska Insitutet, hon var en föreläsare som betytt något för i stort sett hela teatersverige. Hon var så cool, och hon hade en så mörk och mättad röst, lite raspig, som bar hennes enorma kunnande med en lätthet så självklar att den kunde verka loj. Hon tänkte sig liksom in i det där myllret av människor, berättelser och konkreta detaljer som är antiken eller renässansen – som om det fortfarande var nytt för henne, historien och teatern ständigt i rörelse. Hon talade ganska långsamt och så kunde hon lyssna också – fick studenterna att tro att de var med och berättade. Kinderna lite röda, de grå lockarna ostyriga. Det sneda leendet nära även när blicken var vemodig.

Naturligtvis blev hon engagerad både här och där i teaterSverige, på Teaterhögskolan och som dramaturg – inte minst när Folkteatern i Gävle gav sig in i Orestien på allvar. En bättre källa att vattna processen med kunde de inte ha hittat.

Jag talade med henne, flera gånger i höstas, skulle ha gjort radioprogram om och med henne, för att fler skulle få ana hennes rika kunskap och unika förmåga att dela med sig av den. Men vi hann inte, sjukdomen blev för elak.

Nu får hennes minne vårdas av alla oss som haft turen att möta henne – denna stora pedagog, och ovanligt kloka och klara människa.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista