Vedträn och fårskinn

 Per Feltzin läst det nya numret av tidskriften Hemslöjden

Som vanligt är det en snygg tidning, perfekt tryck och foto och med flera intressanta artiklar och notiser.

Men det jag fäste mig särskilt vid var två artiklar av journalisten Olle Nessle. Det handlar en hel del om fårskinn i det här numret och en av artiklarna visar den 33-årige skinnsömmaren Täpp Lars Arnesson från Malung. Han gör olika varianter av traditionella folkdräkter i päls. Det finns en harmoni i modellernas struktur som framhäver det feminina och maskulina. En styrka i dispositionen av band, muff och huva. Det finns en mindre dekoration, men inget överlastat.

Sen det andra - det finns fyra foton av Nessle och Jan Storm. De visar Vedträdockor från Gotland. Ett vedträ där man tagit en ände och med kniven slöjdat fram en docka. Den enklaste lilla figuren alltså. Men vilka uttryck! Två är från 1800-talet och kan ses på Gotländska museum. Sen har Olle Nessle själv gjort en som finns naken och påklädd.

Täljda huvuden som bänder sig upp ur det lilla vedträt, med barken kvar. Som en varelse som legat gömd inuti träbiten. Som den slumrande Törnrosa eller som ett svar på frågan om naturen har en egen själ. Vedträdockan har svaret.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista