En annorlunda talkshow: The Henry Rollins Show

Fredag 2 mars 22.30 börjar en annorlunda talkshow i SVT: The Henry Rollins Show. Henry Rollins var sångare i det legendariska amerikanska punkbandet Black Flag och har senare turnerat runt jorden med sitt eget framgångsrika Rollins Band. Rollins program har blivit en stor framgång för den alternativa amerikanska tv-kanalen IFC och Kulturnytts Fredrik Wadström har tjuvittat på de första avsnitten av The Henry Rollins Show inför den svenska tv-premiären.

Eftersom det här är en talkshow så är det kanske på sin plats att beskriva formatet, som det heter i tv-världen. Och formatet för The Henry Rollins Show är befriande enkelt. Rollins pratar på sitt högljudda vis rakt in i kameran och yttrar diverse mer eller mindre radikala åsikter om i första hand USA och Bush-regimen. Sedan sätter han sig i en enorm fåtölj mitt emot en gäst och så diskuterar de politik och kultur. I första programmet är det filmregissören Oliver Stone, senare blir det rapparen Chuck D och filmaren Werner Herzog. Efter intervjun en satirisk fundering av Rollins eller en speakers corner om ett kontroversiellt ämne, och så ett liveframträdande av en artist som inte brukar uppträda så ofta i amerikansk tv. Missa inte Sleater-Kinney som dyker upp redan i första avsnittet.

Förutom uppkäftigheten och tydligheten i budskapet är det ett par saker som blir tydliga när man ser över en hel säsong av The Henry Rollins Show. Det är inte de nyaste och yngsta kändisarna som bjuds in. Minst 15-20 år som etablerad i sin bransch verkar vara ett krav för att hamna i intervjufåtöljen eller spela en låt. Rollins verkar också föredra manliga gäster, det blir inte många kvinnliga medverkande på en säsong. Men det mest fascinerande är hur intellektuella samtal Rollins för. Även om han kompisgullar lite väl mycket med de inbjudna är det här ett riktigt kulturprogram med seriösa samtal om allvarliga ämnen. Och de medverkande tycks uppskatta att få komma just till Rollins och prata om saker de verkligen bryr sig om. Så låt inte tatueringarna blända er. Lyssna på orden.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista