Benedictson debuterar i London

Nästan 120 år efter sin död gör Victoria Benedictson debut på engelska nationalscenen.

Det är National Theatre i London som i augusti sätter upp den svenska författarinnans sista pjäs Den bergtagna. Strax efter att hon skrivit den tog hon ju sitt liv, i sorg över olycklig kärlek.

Också Den bergtagna skildrar en kärlek som slutar olyckligt och framförallt var det det kvinnliga perspektivet på ämnet som national theatre fastnade för, säger Chris Cambell på teaterns dramaturg-avdelning.

Den Bergtagna skildrar ju en kvinna som offrar sitt trygga och respektabla svenska liv för ett par månader i Paris i sällskap med en konstnär som hon vet aldrig kommer gifta sig med henne. Det slutar med hennes självmord. Kanske var det en spegel av Victoria Benedictsons eget liv. Ett olyckligt äktenskap med en äldre man och sedan ett olyckligt kärleksförhållande med den danska litteraturkritikern Georg Brandes fick ju henne att begå självmord. Ingenting av Victoria Benedictson har tidigare spelats på National theatre och även om man i Sverige ser henne som en av de viktigaste svenska 1880-talsförfattarna så är hon ganska obekant i England. Det är ingen överraskning att hon inte spelats, säger Chris Cambell. Bl a därför att man i England är sämre på att spela utländska dramatiker än vad man är i många andra länder.

Chris Cambell, på National Theatres dramaturg-avdelning säger att Victoria Benedictson nog har en del drag av både Ibsen och Strindberg, men att pjäsen annars handlar om män och kvinnor på ett sätt som är lika relevant för britter som för svenskar. The Enchantment blir den engelska titeln.

David Richter

david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista