Richard Wagners sista opera Parsifal

I helgen var det dags för årets andra svenska premiär på Richard Wagners Parsifal. I februari sattes verket upp i Karlstads domkyrka i regi av Wilhelm Carlsson, och nu i helgen var det dags för Göteborgsoperan att i den hyllade Yannis Houvardas regi ge sig i kast med det här fem och en halv timme långa musikdramatiska verket.

Till grund för operan använde sig Richard Wagner, som även skrev librettot, av medeltida berättelser om den heliga Graal och riddarna som var satta att vakta detta kristna, mytomspunna föremål. Och sedan urpremiären i tyska Bayreuth 1882 har verket blivit ett av musikhistoriens mest omdiskuterade, kanske framför allt för dess komplicerade kvinnoporträtt, Wagners uttalade antisemitism och mångbottnade religiösa budskap. Själv såg han Parsifal som en närmast andlig rit och ända in på 1970-talet ansågs det fel att applådera efter första aktens slut. I denna för Göteborgsoperan allra första uppsättning av Parsifal svarar Lars-Åke Thessman för scenografin, Karin Erskine för kostym och dirigerar gör Shao-Chia Lü.

Det här är en opera som enligt traditionen bör uppföras på långfredagen. Så skedde även denna gång i Göteborg, och i publiken satt då Eric Schüldt. (Sänt 10/4 kl 07.46 och 13.05)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista