Don Imus avskedas från CBS

I onsdags kunde ni höra här i Kulturnytt att en av USA:s mest kända radiopersonligheter Don Imus blivit avstängd från sitt jobb sedan han använt rasistiska och sexistiska ord om svarta kvinnliga basketbollspelare. Och, sedan proteststormen ökat och annonsörerna börjat dra sig ur, så beslöt CBS i går att avskeda Don Imus med omedelbar verkan.

Så kan det gå, som Kurt Vonnegut skulle ha sagt. Thomas Nordegren rapporterar.

Först bestämde Tv-bolaget NBC att stoppa de populära Tv-sändningarna från radioveteranen Don Imus studio. Sedan annonsörerna börjat hoppa av följde CBS efter och la ner även själva radioprogrammet. Det var yttrandet som gick över gränsen

- Det är några grova flickor från Rutgers universitet, dom har tatueringar, dom ser ut som toviga horor

I natt träffade en gråtande Imus de unga basketbollspelarna och bad om ursäkt - men det var för sent.

Don Imus är en av USAs mest kända radiopersonligheter med miljonpublik i radio och TV - han har som s k chock-jock ofta använt sig av grovt nedsättande omdömen om judar, svarta men också om människor som han ogillar. Hans grova oberäkneliga stil har varit populär bland lyssnare och tittare och många ledande politiker och författare har medverkat i det över tre timmar långa morgonprogrammet ”Imus in the morning” där intervjuerna varit mycket längre än i de andra morgonshowerna. Men efter demonstrationer, protestmöten och sedan annonsörerna dragit sig ur så fick alltså den 40-åriga radio-karriären ett abrupt slut. Ett av Imus sista inslag blev ett kraftigt angrepp på vad han menar vara alla hycklare som nu lyckats sparka honom medan som han uttryckte det de svarta själva säger mycket värre saker om sina kvinnor i rap och hip-hop musiken.

Thomas Nordegren

thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista