Det känns som fredag på SVT

SVT:s nya nöjessatsning Det känns som fredag har premiär i kväll, Karsten Thurfjell har tjuvtittat på det första avsnittet och fastnat för avsnittet om serietecknaren Martin Kellerman - Rockys skapare.

Jag har tjuvtittat på några inslag i SVT:s nya nöjessatsning ”Det känns som fredag” med premiär i kväll. Och det gäller serietecknaren Martin Kellermans redan uppmärksammade självbiografiska epos ”Non fiction”, där ett filmteam följt tecknaren i den miljö som hans seriefigur hunden Rocky också rör sig, inte sällan gator, krogar och lägenheter på Södermalm i Stockholm. Rockys popularitet har vuxit till väldiga proportioner, det kan man exempelvis se på kön till Kartagos monter på Bokmässan, när Martin Kellerman signerar sina album, det har varit mässans längsta ett par år. Och nyfikenheten på vilka mänskliga förebilder som gett upphov till Mange, Classe, Rippo och seriens andra djur är stor.

Nå, nu får man se det, och lika som serier Rocky är en tillskruvad variant av ibland monumental tristess, så är tv-dokumentet om Martin Kellerman, en nedskruvad variant. Hardcore verklighet, Martin Kellerman beskriver resultatet som att citat vi bara går omkring och mumlar. Och det är rätt bra beskrivet, ändå är det guldkornen vi får se. Vi får se vad ni tycker.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista