Tabloidpress mister kunglig kassako

Helgens stora nyhet i Storbritannien var att relationen är över mellan prins William - den äldste av Charles söner- och hans flickvän Kate Middleton. Och det är en nyhet som lär få konsekvenser för såväl skandalpressen som bokförlag och porslinsformgivare.

Britterna hade räknat med ett stort ståtligt bröllop mellan 24-årige prins William och den mörka skönheten, 25-åriga Kate Middleton...kanske till och med i år. En vadslagningsfirma hade redan stoppat möjligheten att slå vad om parets förlovning, eftersom den ansågs vara så nära förestående.

För många förlag, journalister och författare är det hela nu en stor besvikelse.

Journalisten Robert Jobson har ägnat många år åt att bevaka kungahuset och fick 2005 pris för sitt avslöjande om att prins Charles och Camilla Parker-Bowles skulle gifta sig. Han var också först med boken om prins William och Kate Middletons relation, med namnet ”Williams princess”. Och han var övertygad om att prinsen skulle fria så småningom:

-Det är en fråga för William...hon skulle förmodligen svara ja...och jag tror personligen att de kommer att gifta sig, sa Robert Jobson tidigare i år.

Men så tycks det inte bli. Och intresset för Jobsons bok lär säkert svalna, samtidigt som andra bokförlag som har legat i startgroparna tvingas att tänka om.

Helgens intensiva rapportering om den havererade relationen har också handlat om hurvida tabloidpressen har bidragit till att det tog slut. Kate Middleton har nämligen hävdat att hon har förföljts av kändisfotografer, paparazzis - precis som prinsessan Diana på sin tid. När Middleton fyllde 25 år samlades hundratals fotografer och journalister utanför hennes bostad.

Hovet har vädjat till tabloidpressen att inte använda bilder från paparazzis, något som också flera tidningar har gått med på.

Men vad det var som egentligen fick paret att bryta upp är inte känt. Kanske blev bara trycket för hårt när brittiska affärskedjor började sälja porslin med parets bilder på. Eller så ville prinsen bara fortsätta sitt liv på egen hand.

Nästa scoop för den brittiska pressen blir när en ny flickvän upptäcks och spekulationerna är redan igång om att det finns en sådan.

                                               Maria Eksedler, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista