Vårbudgeten för kulturen

Under 2008 tillförs kulturen 150 miljoner kronor och under 2009 och 2010 handlar det 70 respektive 55 miljoner kr.

En satsning som enligt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth visar att ”kulturpolitiken är ett prioriterat område” som det står i ett pressmeddelande. 

Barn-och ungdomskultur ska prioriteras, scenkonstnärernas villkor ska förbättras, och regeringen föreslår en satsning på lärlingsplatser inom konsthantverksyrken.

Kungliga Operan i Stockholm, Waldemarsudde i Stockholm och Flygvapenmuseum i Linköping får tillskott.

Den största posten är 75 miljoner kronor under 2008 till Accessprojektet som rör sysselsättningsåtgärder inom kultursektorn för att stärka vården av kulturarvet.

Och så kompenseras Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet med 30 miljoner kronor för den kostsamma och omdiskuterade flytten till Gotland.

Mårten Arntzén var på den presskonferens som kulturminister Lena Adelson Liljeroth höll nu under förmiddagen, och svarar bland annat på en undran om inte det här - med mer pengar till Operan, Waldemarsudde och Flygvapenmuseum - kan låta som en parodi på en konservativ kulturpolitik?

Ni hör det via ljudlänken eller som del av Kulturnytts sändning 13.05.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista