Ryska journalister protesterar

I efterspelet till helgens regimkritiska demonstrationer i Moskva och Sankt Petersburg riktar nu ryska journalister skarp kritik mot myndigheternas agerande mot bevakande medier. Många journalister skadades, andra arresterades när specialstyrkor upplöste demonstrationerna, och detta trots att journalisterna ansträngde sig för att legitimera sig som reportrar.

Igår kväll kom först en apell underskriven av ett 30-tal journalister från olika tidningar och radiostationer. Apellen publicerades bland annat på tidningen Novaja Gazetas hemsida. Journalisterna kräver där att president Putin och en rad andra politiker säkerställer att lagarna efterlevs när det gäller journalisters rätt att bevaka av massmöten. Senare på kvällen gick ryska journalistförbundet ut och krävde en ursäkt från den ryske inrikesministern Rashid Nurgaliev samt att riksåklagaren ska inleda en förundersökning av polisvåldet mot journalisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista