Kulturens nyttiga idioter

I Norge utkommer idag en bok som skapat häftig kultursidesdebatt i redan en vecka. Den är skriven av Magnus E. Mardal, tidigare på tidningen Klasskampen och en gång ledare i den norska Attac-rörelsen.
  ”Frp-koden” heter boken, och Mardals tes är att det är den snobbiga kulturelitens fel att det populistiska och invandrarskeptiska Framstegspartiet blivit Norges största borgerliga parti.

OSLO. Om Siv Jensen som efterträdde Carl I Hagen som ledare för Framstegspartiet blir statsminister efter nästa val ”skall ingen påstå att inte det norska folket blev varnat”.
  Så skrev tidningen Aftenposten i helgen i en positiv recension av Magnus E. Mardals bok ”Frp-koden”. Med exempel visar Mardal hur inte minst kulturfolk nära socialdemokratin uttalat sig nedlåtande om dem väljare Framstegspartiet vunnit över med t ex opportunistiska löften om tuffare invandringspolitik eller mer oljepengar till sjukvården.
  Integrationsministern Bjarne Håkon Hanssen har t ex raljerat över framstegspartiväljare som ”campingfolk i grilldress”. Fattar han inte att att det är abetarrörelsens egna före detta sympatisörer han ironiserar över? De högutbildade, caffelattedrickande kumpanerna i Norges rödgröna regering, Socialistisk Venstre, är inte bättre dom, menar Mardal.
  Också kulturministern Trond Giske hudflängs nu för att han hållit press- och kulturfolksparty i form av en flott varmkorvfest. När kultureliten spisar varmkorv spisar de i själva verket framstegspartiväljare, lyder en kommentar. Kultureliten uppträder som nyttiga idioter. Bondfångarna i Framstegspartiet vet hur de ska utnyttja detta sorgliga faktum, dundrar Magnus E. Marsdal, medan Oslos glupska kulturredaktörer drar förtjusta i spjället, smetar på rikligt med senap, ketchup, bostongurka, lök och räksallad och låter debatten väl smaka.

Bengt Lindroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista