Wirténs galne svensk

Per Wirtén är chefredaktör för tidskriften Arena och flitig medarbetare i Expressen och Sydsvenska Dagbladet. Ni hör honom också då och då i Godmorgon Världens panel om söndagarna. Nu kommer Wirtén med en ny bok, kallad ”The Crazy Swede”, men den här gången handlar det inte om samhällsdebatt, i första hand.

Den galne svensken hette Anders Svedlund, en mytisk gestalt i författarens familj, och boken är hans historia, en klassisk historia om utanförskap och missanpassning och en människas försök att leva sitt eget liv, när han nu inte riktigt passade i någon annans.
  Anders Svedlund, född 1926, föräldralös vid tio års ålder, uppfostrad av författarens faster. 24 år gammal ger han sig iväg med en kompis, på cykelö genom Europa och Nordafrika, tar hyra på en båt, hamnar i Australien, drar sig fram med diverse påhugg i vämjeliga gruvstäder i öknen, fortsätter till Nya Zealand, drar runt i Söderhavet, gifter sig, får två barn och skiljer sig, och fortsätter att flyta omkring.
  Hans stora stund kommer när han får för sig att ensam ro tvärs över Indiska Oceanen, från Australien till Madagaskar i en hembyggd plastbåt, men rik och berömd som Göran Kropp blir han inte, kringflytandet fortsätter.
  Per Wirtén berättar den historien, men han försöker också hitta det idéhistoriska mönster där Anders Svedlund kan passas in, och det visar sig att det är många västerländska tankefigurer som möts i den där roddbåten.
  Han börjar med den stora bilden, den ensamme roddaren i sitt lilla nötskal ute på oceanen, och skriver om föreställningen om den ensamme starke mannen, om uppfinningen av begreppet individen under romantiken, om längtan efter det ursprungliga naturtillståndet, utan samhällets och civilisationens tvångströjor, en föreställningsvärld med Robinson Crusoe och Rousseau som centrala emblem.
  Han skriver om Are Waerland och frisksportaridealet och kroppsromantiken, han skriver om Söderhavets roll i det västerländska medvetandet, om paradisöarna i solen med mat som växer på träden och tillgängliga bruna kvinnor, och han följer den berättelsen från de första upptäckarna till senare tider luffare, horder av vita skäggiga män som sover på stränderna och inte hör till någondera kulturen.
  Per Wirtén driver ingen tes, han liksom trevar omkring och försöker orientera sig, och oss, i en tankevärld som skulle kunna ha plats för en sådan som Anders Svedlund, provar olika kläder på honom, och han erkänner sin djupa fascination inför gestalten, även om han knappt delar något av det tankegods han provar ut på honom.
  Att läsa boken är som att föra ett fritt och opretentiöst samtal med en lärd herre som visar sig insatt i de mest förbluffande ting, och dessutom har en fantastisk historia att berätta.
  Och Anders Svedlund då? Jo ett antal år senare rodde han tvärs över Stilla Havet, från Peru till Söderhavet, fortsatte att driva omkring, och trillade till sist ner från en stol när han skulle byta glödlampa, slog huvudet i bordet och dog.
  Jag är glad att någon äntligen har berättat hans historia.

Mats Arvidsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista