Jane Kramer om franska valet i The New Yorker

Jane Kramer som har bott i Paris i över 20 år skriver i det senaste numret av tidningen The New Yorker om de tre kandidaterna som har legat främst i det franska presidentvalet. Här får väl främst amerikanska läsare en bra bild av fransk retorik och politik, för oss är Frankrike närmare och mycket känner vi igen och både ler och skakar på huvudet åt. Annika Sherwin har läst artikeln.

Kramer är som vanligt välformulerad, initierad och gör noggann research, och det går förvånadsvärt snabbt att läsa de åtta sidorna i  New Yorker - inledningsvis beskriver hon hur komplicerat det kan vara att beställa en grillad smörgås sent en kväll upp till sitt hotellrum, jo det går att få en smörgås men grillad då heter det ju något annat, dividerandet med kyparen får henne att känna igen den franska mentaliteten -  att minsta förändring kräver en mental anpassning som verkar vara övermäktig för personen i fråga. - och i politiken kan det vara samma sak det skulle vara ett idiologiskt förräderi om vänstern eller högern skulle närma sej mitten. Men som hon konstaterar Frankrike har problem och vem ska bäst lösa dom. Det här är ju skrivet före helgens val men det gör inget, Kramer har träffat alla ledande kandidater: den lugne och uppmärksamme centermannen Bayrou, socialisten och feministen Royal envis, självständig och gåtfull och inrikesministern Sarkozy liten, bister och aggressiv enligt Jane Kramer i New Yorker. 

Annika Sherwin 

Annika.sherwin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista