Medelklassens helvete porträtteras

”I love Borås” heter en ny bok av fotografen Lars Tunbjörk. Han kallar den en ”kärlekförklaring till hela Sverige”, men den som sett bilderna i hans mest kända bok - Landet utom sig - tar nog den ömhetsbetygelsen med en nypa salt. Tunbjörks porträtt av Sverige och svenskarna har åtminstone hittills varit allt annat än insmickrande. ”I love Borås” är en sammanställning av bilder från skiftet 80- och 90-tal och Mårten Arndtzén såg dem i ljuset av en aktuell kulturdebatt.

Medan kulturskribenterna träter över om det är rätt eller fel att köpa en väska för 70.000, så pågår ju den stora köpfesten på en helt annan plats. Långt från Stureplan. Lars Tunbjörk tar oss med dit. Till dom stora köpladornas land, där ingenting saknas och allt är till extrapris. I storpack. Där barnen är utmattade, maten dålig och ingen någonsin går förbi kön. Antingen har ni varit där eller så drömmer ni mardrömmar om det, ständigt. För det är här är medelklassens bild av helvetet. Det billiga, smaklösa och liksom oformliga, feta. Det är ju därför vi köper svindyra väskor och drömkök. För att komma bort från helvetet - så långt vi bara kan. Det är själva drivkraften. Föraktet, vi inte vill låtsas om. Lars Tunbjörk kör upp det i ansiktet på oss. Igen. Men de här bilderna är inte riktigt lika träffsäkra, lika skojiga som i ”Landet utom sig”. Det gör dem svårare att värja sig emot, att fnissa bort. Fotografierna i den här boken är tagna mellan 1988 och 1995, och här och var skymtar den politiska tidsandan fram. Ian Wachtmeister i blick. En halvt bortriven affisch för Sverigedemokraterna. Nu marscherar dom igen, rakt in i kommunfullmäktigen och tv-soffornas varma famn. Rakt in i normaliteten. Motståndet är svagare den här gången, men landskapet dom kommer ur är detsamma. Tomheten är densamma. Stureplan är en liten ö i ett hav av räksallad till extrapris. Men tomheten är densamma, även där. Och kanske är den inte utan konsekvenser.

Mårten Arndtzén

marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista