Charles Dickens får egen temapark

En av de mest omtyckta brittiska författarna - Charles Dickens - får en egen temapark utanför London. Parken beskrivs som en storslagen skapelse...där besökarna ska få uppleva hur det var på författarens tid:

Tanken är att besökarna ska få en inblick i det gamla viktorianska samhälle som Charles Dickens så ofta skildrade i sina böcker....kullerstensgator med gamla hus, fattigdom och områden med prostituerade och ficktjuvar. Allt har försökt att återskapas i temaparken...som ligger cirka 5 mil utanför London...i Chatham, i Kent. En plats där Dickens faktiskt levde under en del av sin uppväxt.

Charles Dickens visste vad fattigdom var - redan i 12-årsåldern tvingades han börja arbeta för att få ihop pengar till mat. Erfarenheter som säkert låg till grund för många av hans skildringar av till exempel utsatta barn... ofta hemlösa och föräldralösa...som till exempel Oliwer Twist.

Temaparken har dock kostat stora pengar - drygt 850 miljoner kronor och redan innan parken har öppnat har den ifrågasatts, hurvida detta är en disney-fiering av Dickens.

- Nej, säger en av de ansvariga för parken - Dickens var först och bättre än Disney.

Ett Dickens-sällskap har också uttalat sitt stöd för parken och anser att författaren hade uppskattat det hela - han älskade nämligen att se människor roa sig, påstås det.

En skribent på Tidningen The Guardian - som har förhandstittat på parken med dess båtturer och akviteter- jämför den dock med Disney...fast här handlar det om det mörka och det svåra i livet.

Maria Eksedler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista