Stora besparingar på Danmarks Radio

Igår sade Danmarks Radios styrelse ja till ledningens förslag till hur de kraftiga nedskärningarna i koncernen bäst genomförs. Bakgrunden är att bygget av den nya radio-tv-byen i Örestad i utkanten av Köpenhamn blivit på tok för dyrt. Främst är det en exklusiv konserthall som drog långt över budget. Och priset får främst sportpubliken och sportjournalisterna på DR betala. De senare lade igår också ned arbetet i protest mot att deras redaktion läggs ned och chefen avskedas:  

Det finns alltid dom som har det värre än en själv, så glädjas månde Sveriges Radios chef Peter Örn. Han behöver inte i sin ekonomiska bekymmer göra sig av med radiosporten, som danske kollegan Kennet Plummer. Fast, nja, egentligen en missvisande jämförelse. Plummer är nu chef för både och radio- och tv. Och styrelsebeslutet igår om att spara 300 miljoner årligen och att 300 medarbetare sägs upp och radio- eller snarare tv-sporten läggs ner, liksom ett par större underhållningsprogram kom s a s som indrivningsmannens fordran på en skyhögt större skuld än vad Sveriges Radios eller SVT någonsin varit i närheten av.  2 miljarder SEK har Danmarks Radio dragit över budget, för ett flott radio- och tv-byggets skull. Nyheter, drama, barn och ungdom, program kring musik, historia och kulturarv lämnas tämligen orörda. Den kulturpolitiska slutsatsen av DR-ledningens upplägg blir väl att man kapar det inte minst public services kritiker menar att den s k marknaden kan sköta istället. Främst sporten. Vilket fyllt danska pressens sport- och kultursidor  med nekrologer och nostalgi från DR-sportenss glansdagar. Klassiska ögonblick frammanas på nytt. Å andra sidan. Namnkunnige Claus Borre som lämnade DR-sporten för nåt år sedan menar att DR-sporten sig själv att skylla. Storevenemenagens tid har länge varit förbi. Public service borde ha satsat på dokumentärer och magasinsprogram med intervjuer, porträtt och analyser”. Men ingen lyssnade, konstaterar Claus Borre. Så olikheterna till trots, månne ändå inte Peter Örn, Eva Hamilton och dom andra har skäl att studera danska krisen som varnande exempel. 

Bengt Lindroth
                                                 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista