Kulturen och klimatet /2

Sveriges Radio uppmärksammar klimatet den här veckan, och i Kulturnytt tar vi oss an frågan ur konstnärligt perspektiv. Idag har Katarina Wikars plockat fram en gammal favorit ur bokhyllan: ”Regenroman” av Karen Duve, som kom på svenska 2001.

Onskan frodas på fuktiga ställen. Regnromanen har tre ödesdigra motton om vädret och varje kapitel inleds med en prognos om det närmsta dygnets skyfall.
  Himlen är skurtrasegrå över landsbygden i forna DDR, där det västtyska tvivelaktiga paret Leon och Martina har köpt ett sommarhus som långsamt är på väg att blötas upp. Det regnar hela tiden och Leon jagas av gangstrar från Hamburg och kan inte skriva en rad och snygga frun bara kräks som den bulimiker hon är.
  Hela romanen är svullen av vatten, allting svampar ur och fukt och sniglar kryper in i alla håligheter och mobiltelefoner. Naturen är din värsta fiende. Ute på myren bor sig som sig bör några galna systrar och ett till synes ordinärt fastighetsköp förvandlas till en massaker med torrläggningsbrännare och förhistoriska samlag i dom snigelslemmiga, ångestvåta myrgölarna utan botten. Kan en halvsunkig man förvandlas till en groda med diskbråck? Uppenbarligen. Redan Nick Cave lärde oss att i träskmarkerna är inte syndafloden långt borta.

Katarina Wikars