Politisk litteratur säljer stort i Frankrike

Det franska presidentvalet har givit den politiska litteraturen ett rejält uppsving. Bokhandlarnas diskar är fulla av biografier, verk om politiska sakfrågor och tecknade serier. Och fransmännen tycks uppskatta publikationerna om man ser till upplagesiffrorna:

Politiken har gjort sitt intåg hos bokhandlarna. Över två miljoner böcker kopplade till presidentvalet har sålts det senaste året, enligt siffror från företaget GFK.

Presidentkandidaterna har själva publicerat sig. Mittenpolitikern Francois Bayrous ”Projet d’Espoir” - Ett hoppfullt projekt - gjorde en raketfärd i mars och på knappt två månader har den sålt allra bäst - 370.000 exemplar. Och självklart har också Nicolas Sarkozy och Ségolène Royal kommit med idéböcker.

Men resten är mest från journalister som hängt med i maktens boningar eller som rotat eller intervjuat.

365.00 exemplar har sålts av Presidentens tragedi, en bitsk skildring av Jacques Chiracs år vid makten och förstås har snällvarianten - Den okände i Elyséepalatset - lockat betydigt färre.

Mest underhållande är den elaka seriesatirboken om Sarkozy, som visar sig mycket sanningstrogen vid en parallelläsning av bästsäljarbiografin av journalisten Catherine Nay.

I bokhandeln Ranelagh på avenue Mozart säger försäljaren att intresset är enormt och nya titlar är på ingång.

Förlagen jublar. De gynnas rejält av fransmännens behov av nya tankar i förändringstider.

Alice Petrén