Grön Vanity Fair

P1:s temavecka ”Klimatfeber” pågår som bäst och Kulturnytt avslutar idag sin serie bektraktelser på temat klimat. Dagens ämne är hur klimatdebatten tagit sig ända in på fåfängans marknad.

För ett år sedan kom den amerikanska tidningen Vanity Fair med sin första ”Green Issue” - gröna upplaga. Då med bland andra Al Gore, Julia Roberts, George Clooney och Robert Kennedy på omslaget. Och nu finns den andra gröna upplagen tillgänglig - den här gången prydd av Leonardo di Caprio, fotograferad på Alaska.

Och det är klart att man kan göra sig lustig över hur Vanity Fair alltid lyckas vara helt rätt i tiden och hur även miljöaktivisterna blir chica när tidningens stylist låtit dem posera. Frågan är om det spelar någon roll. Om inte Vanity Fairs styrka är just den självklarhet med vilken man blandar flärd och politik - alltid utfört med samma högklassiga journalistik.

I den aktuella gröna upplagan skriver man om radioprataren Rush Limbaugh och hans anti-miljöfrågor-attityd. Hans förlöjligande av miljövänner bemöts med ett iskallt dissekerande av hans egen självbelåtna ignorans.

Och sen, om man bläddrar förbi den poserande Robert Redford, en artikel om utvecklingen av ekobilar , en annan om en rättstrid kring dumpat giftigt avfall i Amazonas och en tredje om hur kalhyggen och växthuseffekten gradvis torkar ut och därmed utarmar Amazonas förmåga att producera den mängd syre regnskogen hittills gjort - och som vårt lilla klot faktiskt behöver.

Och det är inga lätta flirtar på fåfängans marknad det handlar om, inga små fjutt-reportage, utan långa, tunga täta grejer.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se