Konfucius på TV

I Kina är en 2500 år gammal bok är sista skriket. Konfucius visdom i modern tappning har gjort professor Yu Dan till en kinesisk storstjärna, både i bokhandeln och på TV.

Kinesisk TV är full av lekprogram, coverband och fnittriga pratsoffor. Men en av de verkliga stjärnorna på den statliga Tv-himlen just nu är den gamle politiske filosofen Konfucius - eller rättare sagt hans profet, Yu Dan. Hon är en mediaexpert och professor vid ett av Pekings universitet.

YU Dan serverar den klassiska kinesiska filosofen i aptitliga portioner i sina föreläsningsserier på CCTV. Hon har blivit enormt populär för sina personliga tolkningar av Konfucius annars ganska svårtillgängliga visdomsord. Precis som Jesus, skrev Konfucius inte själv ner sin lära, utan den sammanställdes av hans lärjungar, och har tidvis fungerat som ett slags statsreligion i Kina och andra delar av Asien.

Konfucius lärde bland annat ut att ett gott samhälle bygger på personlig moral och respekt för äldre och överordnade.

Tv-professorn Yu Dan har fått en masspublik genom att omvandla några av Konfucius tankar till goda råd för moderna människor. Och det tycks den kinesiska Tv-publiken behöva. Efter succén på TV har Yu Dan under våren sålt över en och en halv miljon böcker baserade på sina Tv-föreläsningar, och hennes boksigneringar har liknat väckelsemöten.

Men man ger sig naturligtvis inte på en av de kinesiska Klassikerna ostraffat.

Yu Dan har kritiserats av ett gäng andra Pekingprofessorer som hävdat att hennes klatschiga föreläsningar missleder tittarna, och bara presenterar de delar av Konfucius lära som handlar om hur man får ett lyckligt liv.

Hon kritiseras också av radikala kineser som förespråkar demokrati. De klagar över att Yu Dan går i maktens ledband och tycker att hennes ny-konfucianska harmonilära påminner alltför mycket om president Hu Jintaos envist upprepade mantra om ”ett harmoniskt samhälle”.

Men trots attacker från alla håll har Yu Dan fångat folkets öra - och har etablerat sig som något av en konfuciansk Doctor Phil.

                                               Hanna Sahlberg, Peking