Bourdain om den perfekta måltiden

Anthony Bourdain är något så ovanligt som en kock som inte bara kan skriva läsligt, utan också bra och underhållande. Han debuterade med den famösa artikeln ”Ät inte förrän ni har läst detta” i tidskriften New Yorker, om krogrätter man ska undvika, inte minst på söndagar och måndagar. I början av 90-talet kom hans första bok ”Bone in the Throat”, en kriminalroman i maffiaanstruken krogmiljö, han spädde på med Karibiendeckaren ”Gone Bamboo” och så den självbiografiska ”Kitchen Confidential”, som något oväntat blev en riktig bestseller, också i Sverige.

Efter det har Anthony Bourdain skrivit ytterligare ett par böcker, och idag kommer ”En kocks resa” på svenska, översatt av Claes Carlsson och med undertiteln ”sökandet efter den perfekta måltiden”.

Karsten Thurfjell har läst.

Om Kitchen Confidential hade undertiteln ”Äventyr i det kulinariska underlivet” och verkligen var en skildring från krogens nedre regioner, så har Anthony Bourdain nu tagit sig upp och ut i världen - som litterär celebrity och TV-kändis som varit på promotionturné så länge att han blivit en främling där i sitt kök på Manhattankrogen Les Halles. Och med en tydlig känsla av att inte längre riktigt orka med den hysteriska hetsen varje gång den smockfulla krogen ska utspisas, ter sig författarbanan som en lämplig utväg, liksom den inte lika ärofulla banan som mediehora. Ja, det är hans egna ord, för nu har han sålt sig till ett TV-bolag och ska ha ett filmteam i hasorna på sin resa för att skriva en ny bok om sitt rastlösa sökande efter den perfekta måtiden, eller kanske snarare måltidens rötter.

För det drar igång med den nära nog bygemensamma slakten av en gris i norra Portugal - där allt på djuret förstås tas till vara, till barndomens ostronbankar på franska atlantkusten, där den franskättade Anthonys familj tillbringade sina somrar, till Tokyo för den riktiga sushin, till en oas i den nordafrikanska öknen för det genuina helstekta lammet, till den mexikanska molens mest ursprungliga urhem Puebla, och den skotska haggisens innersta inälvor, och den allra kräsnaste baskiska pintchorundan i San Sebastiàn, allt beskrivet med Bourdains utstuderade wisecrackspäckade prosa som ändå känns helt naturlig för hans på en gång burdusa och sofistikerade person. Hans drastiska humor är ett gott resesällskap, men färden dras i allt stigande grad emot det kulinariska mörkrets hjärta, med måttlösa ryska vodkaövningar och en obegriplig dragning till den allra mest laglösa och livsfarliga delen av norra Kambodja. Och hela tiden återvänder vi till Vietnam, och när Anthony till slut i ett hallucinatoriskt töcken serveras ett just utskuret, fortfarande dunkande kobrahjärta, då är det inte helt klart om han drömmer eller är vaken.

Och vad tror ni? Finns den perfekta måltiden? Tja, problemet är ju att man aldrig kan veta - det kan ju vänta en ännu perfektare runt hörnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".