Den tredje Piratenfilmen - en ny Bond?

Idag är det världspremiär för den tredje av Pirates of the Caribbean och titeln denna gång är Vid världens ände.

Att överhuvudtaget säga om det är bra eller dåligt är svårt - det är bombastisk musik, svulstiga slagsmål, tusentals explosioner, myllrande masscener och ett evigt levererande av fyndiga enradingar, punchlines som bitvis närmar sig Bondfilmernas syrliga ironi.

Överhuvudtaget finns det nåt Bond över den här serieproduktionen, som utan problem kan fortsätta med fyran, femman och sexan... Och när Johnny Depp inte vill vara med kan man låta nån annan göra rollen.

Att förklara vad trean handlar om är inte heller lätt, eller ens nödvändigt. Nio piratlorder från hela världen formar ett brödraskap. De nio samlas för att göra upp med det brittiska Ostindiska kompaniet och Den flygande holländaren. Det betyder lite fler världsmedborgare i filmen än tidigare eftersom det första mötet hålls i Singapore.

Och när alla dessa lorder plus de kaptener vi känner sedan tidigare ska försöka samsas blir det som att fastna i en superproducerad Robinsontävling. Det är mycket snack om att lita på folk som sedan lierar sig med andra i olika pakter. Det är faktiskt nästan samma sorts dramaturgi som Robinson.

Men som matinéunderhållning, nästan tre timmar lång, är den ju imponerande i sin teknikbriljans. Det är verkligen helt makalöst hur man lyckats få folk att flyga fram och tillbaka över två skepp som samtidigt sugs ner i en gigantisk virvel i havet. Ja, och annat sånt...

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".