Bildande och underhållande biografi

Carina Burman är författare och docent i litteraturvetenskap. Förutom ett antal romaner, gav hon ut en biografi om Fredrika Bremer i början av 2000-talet. Nu är hon aktuell igen med en ny biografi som handlar om den litteraturkritikern och författaren Klara Johansson. KJ - en biografi om författaren Klara Johansson.

På en biblioteksfilial i Stockholms södra förorter hittade jag en tråkig eftermiddag för tjugo år sen ”En recensents baktankar” av Klara Johansson. Jag ville bara stryka under, skriva av, ta vara på de mest anslående formuleringarna, bära med mig. Och på nåt sätt har hon aldrig riktigt lämnat mig riktigt sen dess, fast jag inte läst så värst mycket mer av henne. Nu finns det utmärkta möjligheter till fördjupning i Carina Burmans tegelsten ”KJ – biografin över Klara Johansson”.

Naturligtvis följer den livet och verken och kärlekarna och fejderna och skrivkrampen kronologiskt, men hur skulle en biografi annars låta sig göras? Det fanns en liten Klara i Halmstad 1875 yngst av en uppsjö döda och levande syskon, en pappa som sköt sig, hur hon hela livet använde det tyska ordet Freitot istället för självmord, den frivilliga döden. Hon var naturligtvis före: första flickan som tog studenten i Halmstad, första kvinnliga litteraturkritikern på svensk dagstidning.  

I Burmans biografi stiger Klara Johansson fram, genom den livsviktiga identiteten som fil.kand, genom att vara den bästa läsaren bland recensenter, men också genom sina relationer till andra.  KJ, som hon föredrog att kalla sig, blir på sätt och vis en samtida, fast ändå i en annan tid, med all sin komplexitet och klenhet, bakom sin barrikad av böcker, med sina anslående formuleringar. En kvinna som länge försörjer sig på sitt skrivande i dagspressen, men som talar om äcklet för recensentyrket, som bryter upp och som får betalt av Stockholms Dagblad för att inte skriva – för att inte uppträda på annat håll.

Där finns också en ensamhet, som blir värre de sista åren, efter hennes livs  kärlek Ellen Klemans död, men som är där hela tiden, från vad hon kallar ”sin ovälkomna födelse och framåt”, ett väl vårdat utanförskap. Tidigt bestämde hon sig för att leva som en intensiv bokmal och asket, en storrökare med monokel och böjd rygg, ett spel med olika manliga och kvinnliga förklädnader och alter egon.

Om man har det allra minsta lilla intresse för Klara Johansson slukar man Burmans samtidigt bildande och underhållande biografi, med eller utan fotnötter. Naturligtvis känns en del hopplöst föråldrat, som studentspex och sånt, men alla år i livet kan ju inte intressera eftervärlden lika mycket.

Det är ändå en tid, ett brytningsskede, där det moderna tar form, men KJ gillade vare sig jazz, radio eller bio utan åkte år ut och år in på semester till samma pensionat i Siljansbygden med samma vänner och älskarinnor. Tyckte om Goethe, bråkade lite med Ellen Key, läste, lyfte fram det som intresserade henne, vilade sig för att sen skriva med vånda, letade Fredrika Bremerbrev på kontinenten med Kleman. Så gick livet.

Klara Johansson skylldes ofta för att vara elitist och estet och ett citat återkommer hela tiden i Burmans bok: ”Till sist blir allting litteratur”. Ändå måste KJ ut ur boktornet, trots vad hon kallar ”tunn hud och folkskygghet”, ta ställning i tidens frågor, för kvinnlig rösträtt, mot nazismen. ”Nazi-Deutschland vill jag inte beträda och att överleva det törs jag inte hoppas!” men det gjorde hon, sjuk och skygg och sömnlös och ändå på något sätt oavbrutet arbetande.

 

Katarina Wikars

katarina.wikars@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".