Hämnden ljuv i Stieg Larssons sista

Även om vissa matvarubutiker ställde fram boktravarna redan i torsdags är det idag den kommer ut officiellt, tredje delen av den framlidne författaren och journalisten Stieg Larssons thrillerserie ”Millenium”. Böckerna har blivit en stor försäljningssuccé och ska förstås bli film. Och i ”Luftslottet som sprängdes”, som denna sista del heter, knyts trådarna ihop kring hjältarna - journalisten Mikael Blomkvist och den säregna Lisbeth Salander.
  Samtidigt har det rasat en debatt om den svenska romanen på tidningarnas kultursidor, där det sagts att deckarförfattarna fått ensamrätt på det traditionella berättandet, och därigenom på läsarna med.
  Maria Edström kunde inte riktigt samla tankarna efter att ha läst ”Luftslottet som sprängdes”.

Nej, efter att ha klämt 700 sidor INTRIG så kan jag inte hjälpa att tankarna far än hit och än dit på ett helt ja, ”modernistiskt” vis.
  Jag tänker på att man nu i litteraturdebatten efterlyst intrigen och gammalt, hederligt romanhantverk och pekat med hela handen åt anglosaxiskt håll. Och att intrigen och det hederliga hantverket måste räddas, dels från ”modernisterna” som tagit över den svenska prosan, (inom parantes: Veckans tankenöt: varför befinner sig litteraturen fortfarande i modernismen, när konstbranschen har befunnit sig i ett post-modernt tillstånd i minst tre deccenier?) och dels ska den, intrigen alltså, räddas från deckarförfattarna som helt lagt den under sig! Jag vet inte, men det känns som om hela deckarkonglomeratet och dess marknadsavdelningar hånflinar ”oj, oj va rädda vi blir nu…”
  Nåväl, Stieg Larssons tredje del, ”Luftslottet som sprängdes” är mer av en spionthriller, den första hade drag av pusseldeckare och den andra av polisroman, alltså kan man säja att Larsson har lekt hela varvet runt. På många vis passar spionhistorien honom bäst, Han är i mitt tycke framför allt journalist, skriver bäst i ett slags fakta-fiction. Beskrivningarna av hur en hemlig polis inom SÄPO växer fram har drag av en Leif GW Persson. Där märks också Larssons ärende, för till skillnad från många andra i genren har han det, nämligen värnandet av demokratin och ett öppet samhälle. Larsson är också en av de få som inte beskriver media som djävulens förlängda arm - Millenium, seriens namn är ju också namnet på den tidskrift där Mikael Blomkvist arbetar.
  Men resten blir saga, action och intrig. Hjältarnas karikering med drag av Pippi Långstrump och Kalle Blomkvist är en lek som snarare gör historien rätt endimensionell och platt, om än med grälla effekter. Men visst, man flyter genom sidorna, med det gör man genom en bok av John Grisham också.
  Stieg Larsson är kanske en av våra mest anglo-amerikanskt inspirerade författare - mycket action, röta ända in i maktens hemligaste rum, men ”the system works” och hämnden är ljuv!
  Kort sagt, gammalt hederligt hantverk som vi måhända blir trygga av, men som kanske trots allt gör bäst i att hålla sig i förströelsevarubranschen.
  Förresten, författaren Mikael Niemi skriver i sin skojiga sience-fictionbok ”Svålhålet”, att människan vill höra en saga, hon vill ha en början, ett slut, och tre önskningar i mitten. Och däremellan några spännande strider mellan ont och gott. Men så är inte rymden, skriver Niemi, universum består av fragment, kringvirvlande splitter från en gammal stor smäll.
  Och det mest outhärdliga av allt är att i rymden finns det ingen berättelse. Det låter ju precis som nån sån där -ism, visst gör det?

Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".