Ambassaden som inte fanns

Idag inviger utrikesminister Carl Bildt en ny, svensk ambassad. Men den finns inte i verkligheten utan i den uppmärksammade, virtuella världen ”Second life” – ett växande, tredimensionellt samhälle på internet med omkring tre miljoner invånare/deltagare världen över.
  Och någon riktigt riktig ambassad är det inte heller frågan om, utan en sorts marknadsföringsverktyg med vilket Svenska Institutet hoppas kunna förmedla positiva sverigebilder till en ”medveten och selektiv ung målgrupp” som institutet skriver i ett pressmeddelande. 
  Men initiativet och kostnaden på 400.000 kronor har fått kritik. Är det verkligen värt pengarna? Mårten Arndtzén har gjort ett besök.

På vad som kunde vara en ö i Stockholms skärgård, med naturtroget karg vegetation, reser sig vårt virtuella House of Sweden. Både namnet och arkitekturen är plankade direkt från det verkliga House of Sweden i Washington D.C, ritat av Gert Wingårdh.
  Med ljusa träslag och generösa glasfasader förmedlas, här som där, den traditionella bilden av Sverige som den välavvägda modernitetens hemvist på jorden. Öppet, demokratiskt och ändå så stabilt. 
  Väl inne kan man bekanta sig med svenska klassiker från Nationalmuseum, som Zorns ”Midsommardans” och Josephsons ”Näcken”, fast i rätt dålig upplösning. Här finns amatörfoton på välkyld snaps, glada invandrare och mormor som rensar lingon; banderoller med information om Linné och fåtöljer från Ikea att pusta ut i.
  Det är snyggt och propert, och pdf-tekniken och hyperlänkarna gör informationsförmedlingen effektiv.
  Men, kanske för att det inte ska bli alltför glättigt, finns här en liten utställning om Raoul Wallenberg också. I ett avskilt rum med lite skummare belysning kan man läsa Wallenbergs dagbok, titta på skyddspass i faksimil och en karta över de svenska skyddshusen i Gettot. Utanför fönstren anar man ett krigshärjat Budapest i svartvitt.
  Och visst är det välgjort, men jag fattar ändå inte riktigt. Hur kan man använda Raoul Wallenberg och hans gärning för att kränga Sverige – på en ”ambassad”  som inte är någon ambassad, eftersom man varken kan söka visum eller asyl där?
  Är inte det hyckleri?

Mårten Arndtzén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".