Räcker det med Astrid Lindgren?

Idag delas litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ut, och den läsfrämjande organisationen Banco del Libro blir 5 välförtjänta miljoner rikare. Priset delas ut på Skansen av kronprinsessan Victoria, och för andra året i rad ordnas Barnbokens dag i samband med prisutdelningen. Louise Epstein har försökt se ut över barnbokslandskapet.

Idag  blir det mycket Astrid Lindgren på Skansen. Bitar ur hennes böcker kommer att läsas upp i olika gamla hus som och  skolklasser får gå in gratis. Syftet med det hela är göra barnen intresserade av att läsa.

Astrid Lindgren är en utmärkt författare, men problemet är att alldeles för många vuxna tror att hennes böcker är ett enda ett barn behöver för att känna kärlek till litteraturen och bli en läskunnig medborgare.

I bokhandlarna trängs böcker av Astrid Lindgren med andra böcker av Astrid Lindgren, ständigt nya utgåvor och de vuxna köper och köper utan att bry sig om samtidslitteraturen. De är för slöa för att upptäcka författare som Bali Rai, Jaqueline Wilson och Peter Poehl som alla tre är toppen och skriver om nuet.

Barn behöver precis som vuxna både nytt och gammalt och det krävs massor böcker eftersom det gäller att hitta rätt bok vid rätt tillfälle.

Vid ett sådant här tillfälle ut vore det bra om man kunde visa lite av barn och ungdomslitteraturens mångfald. Gärna Astrid men helst lite nytt också! All litteratur dör om den görs till ett museiföremål. Tänk om svenska akademien bestämde sig för att ordna skönlitteraturens dag den 10 december med syftet att få vuxna att läsa lite mer. Och så placerade man ut tidstypiskt klädda människor som läste högt ur Strindbergs verk på olika platser i Stockholm. Då hade det blivit rabalder, men när det gäller barn är det annorlunda. Då räcker det i princip med Astrid Lindgren om de vuxna får bestämma.

Louise Epstein

louise.epstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".