1 av 2
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vid invigningen. David Leidenborg på Centrum för näringslivshistoria berättar.
2 av 2
Lars Lallerstedt

Världens största designarkiv

Världens största designarkiv invigdes igår. 5 mil av skisser, föremål och bilder som visar hur designen utvecklats från 1880-talets industridesign till 1950-talets inredningsdetaljer.

Det är Centrum för Näringslivshistoria som tillsammans med Svensk Form och deras historiska arkiv byggt detta och meningen är att man i framtiden också ska kunna se mycket på ett digitalt arkiv. Men än så länge finns det i ett bergrum Stockholmsstadsdelen Traneberg och dit åkte Per Feltzin där det på invigningsdagen var guidad tur.

Det är alltså ett arkiv, som nu öppnar sig lite mer mot en intresserad publik. Här varvas dammsugarmodeller, logotyper och tygsjok från formgivare, med ritningar i mängd, måttböcker från Molins och Möcklins skrädderifirma och räkneböcker från Ludvigsbergs Verkstads AB.

Det nya är alltså inte att det här arkivet finns, utan att det är utbyggt, samlat och tillgängligt för allmänheten. Och det unika för just Sverige är att företagen vågar visa upp sig utan att andra företag ska knipa idéerna.

Två plasmaskärmar visar vissa av föremålen och det här är då starten på det treårsprojekt som gör det möjligt för hela världen att se den svenska designkunskapen via internet.

Det är industriformgivaren Lars Lallerstedt som har lyft fram några av de designade föremålen. Han talar bland annat om vikten av produktunderhåll, att man tekniken är densamma, men att formgivningen ändrar sig efter nya behov. Ett exempel på det är Lallerstedts egna telefoner.

Sedan tidigare finns det också ett Designarkiv i glasbruksområdet i Pukeberg/Nybro. De inriktar sig mest på textil, glas, mode och industridesign.

I reportaget medverkar också David Leidenborg på Centrum för Näringslivshistoria.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".