Direktiv för Public Service framtid

Idag ska regeringen presentera förutsättningarna för den kommande public serviceutredningen. Enligt uppgifter i SVT:s Rapport igår så är det kristdemokraten Rose Marie Frebran som blir ensam utredare. Och i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag ger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth en vink om direktiven.

Hon skriver att public service har ett särskilt ansvar att värna programområden som är underrepresenterade hos de kommersiella kollegorna. Ökad mångfald av produktionsbolag ska stimuleras och att licensfinansieringen har sina fördelar men att utredaren har möjlighet att pröva andra finansieringslösningar. Public service ska även i fortsättningen vara fri från reklam, understryker också Adelsohn Liljeroth.

Men inom regeringspartierna finns det olika syn på public service framtid. Kulturnytts Mårten Arndtzén kommenterar:

Nej, mediepolitiken är inte det område där alliansen haft lättast att bilda allians, precis. Ta bara dom mest övergripande frågorna om public service framtid. Hur ska det finansieras? Kristdemokraterna vill behålla licensen, Moderaterna avskaffa och betala via skatten. Centern och Folkpartiet velar lite, på var sin sida. Och hur ska public service organiseras? Alltså ska vi fortsätta med dom tre programföretagen SR, SVT och UR eller ska vi följa teknikutvecklingen och konvergera till ett enda stort bolag? Kristdemokrater och Moderater vill i alla fall ha mer samarbete medan Folkpartiet värnar mångfalden i de separata bolagen. Mer extern programproduktion lär det i alla fall bli. Men själva utbudet då? Ska SVT få fortsätta att underhålla med lekprogram och fotbolls-vm, eller ska vi ha det motståndarna kallat ”elit-tv”, med idel kulturprogram och dokumentärer? Jämt skägg. Centern och Kd vill gå den breda vägen. Moderaterna och Fp den smala.

Och eftersom det är en ensam utredare som ska dra upp riktlinjerna för public service framtid här i Sverige, och eftersom en person inte får tillhöra flera partier samtidigt, så har det förstås blivit knepigt att komma överens, redan om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".